Eräiden marraskuisten joulumyyjäisten kirjakirppikseltä mukaani tarttui kaksi ruotsalaista dekkaria, Ingrid Hedströmin Lärarinnan i Villette ja Flickorna i Villette.
Nimistä voi ehkä päätellä, että kyseessä ei ole tyypillinen ruotsalainen dekkarimiljöö, vaan nämä kirjat sijoittuvat Belgiaan. Rikoksia ratkaisee belgialainen rikostuomari Martine Poirot. Belgialainen viranomaisjärjestelmä vaikuttaa kovin erilaiselta kuin pohjoismainen eikä ymmärtämistä ainakaan lisää se, että perehdyn siihen ruotsiksi, joten saatan käyttää tässä esityksessä aivan vääriä termejä. Se tosin lohduttaa, ettette te lukijat niitä sen paremmin tunne. Älkää kuitenkaan käyttäkä tätä tekstiä lähdetietona belgialaisesta systeemistä! Madame Poirot'n lisäksi kirjoissa seikkailee hänen notaarinsa Julie Wastia ja rikoskomisario Christian de Jonge sekä lukuisia muita virkavallan edustajia. Merkittävä rooli on myös Martine Poirot'n aviomiehellä Thomasilla, jonka äiti on ruotsalainen, ja muilla sukulaisilla.
Molemmissa kirjoissa nykyajassa (joka kirjoissa on 1990-luku) tapahtuvat rikokset yhdistyvät menneisyyden vääryyksiin. Salaisuuksien vyyhtien avautuminen on aina kiinnostavaa ja antaa juoneen lisäpotkua. Varsinkin toisen kirjan historialliset tapahtumat, jotka liittyvät Poirot'n perheen historiaan, ovat kiinnostavia. Kirjat ovat sujuvasti kirjoitettuja, mutta välillä mutkat vedetään suoriksi siinä, miten vanhat ja uudet tapahtumat yhdistyvät. Ensimmäinen kirja, Lärarinnan i Villette, on mielestäni onnistuneempi. Flickorna i Villettessäkin on paljon hyvää, mutta kyllä dekkarissa jokin menee pieleen, jos lukija pystyy päättelemään murhaajan ja hänen motiivinsa luettuaan vasta kaksi kolmasosaa kirjasta.
Näitä ei siis kannata lukea, jos ei siedä hieman itsestäänselvyyksiä ja epäloogisuuksia, mutta jos tykkää historian havinasta ja perhesalaisuuksista dekkareissa, eivät nämä pahimmasta päästä ole. Itse nautin kirjojen helppolukuisuudesta ja belgialaisen elämän kuvauksesta. Hedström on rakentanut hienon miljöön, keksityn Villetten kaupungin ja sen henkilöhahmot.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti