keskiviikko 4. maaliskuuta 2020

Kiinalaisia juttuja

Bongasin Helmet-lukuhaasteen Facebook-ryhmästä Mari Mannisen kirjan Kiinalainen juttu. 33 Kiina-myyttiä, jotka vaativat kumoamista. Kun ryhdyin varaamaan sitä kirjastosta, huomasin Eero Paloheimon kirjoittaneen Kiinalainen juttu -nimisen kirjan, joka kertoo ekokaupungin rakentamisesta Kiinaan. Tässähän olisivat minulle haastekohdat 47 ja 48, kaksi kirjaa, joilla on hyvin samankaltaiset nimet!

Mannisen Kiinalainen juttu on helppolukuinen ja sivistävä tietopaketti Kiinasta. Se esittelee erilaisia uskomuksia Kiinasta ja kumoaa niistä aika monta.


Paloheimon Kiinalainen juttu on - erilainen. Se kertoo ekokaupungin suunnittelu- ja rakentamisprosessin alkuvaiheista ja matkaan tulevista mutkista, mutta ote on varsin päiväkirjamainen. Eero Paloheimo on suunnittelija ja Vihreiden entinen kansanedustaja, jolle ekokaupunkien kehittäminen on ollut sydämen asia. Paloheimo kirjoittaa kuitenkin paljon yksityiskohdista, joilla ei ole varsinaisen asian kanssa juurikaan tekemistä. Jonkun mielestä tämä saattaa tehdä kirjasta kiinnostavan, mutta minua tyyli lähinnä ärsyttää. Vielä enemmän ärsyttää se, että Paloheimo haukkuu vuorotellen kaikki yhteistyökumppaninsa ja viattomat ohikulkijatkin. Minulla ei ollut Paloheimosta aiemmin mitään voimakasta mielikuvaa, mutta tämän kirjan perusteella luokittelisin hänet besser-wisseriksi, sovinistiksi ja rasistiksi.

Lisäksi kirja oli käsittämättömän huonosti kustannustoimitettu. Hetken epäilin sen olevan omakustanne, mutta Kiuas Kustannus ei ole omakustannefirma. Tekstiä olisi pitänyt stilisoida valtavasti - ja karsia, koska 700 sivua samaa kuraa on aivan liian paljon. Usein samat tapahtumat selitetään useamman kerran, ja kronologisuuskin on välillä vähän miten sattuu.

Puolessavälissä kirjan tarina alkoi vetää paremmin. Ehkä siksi, että Kiinassakin alkaa vihdoin tapahtua, mutta mielestäni myös kirjoitustyyli on selkeämpi ja kertojaääni itseironisempi. Siltikin arvioisin tämän lyhyesti sanomalla vain ok boomer.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti