perjantai 23. lokakuuta 2020

Kevyttä lukemista painavista asioista

Eppu Nuotio on tehnyt upean uran kirjailijana. Hänen tuorein romaaninsa Maggie ja minä oli taattua Nuotio-laatua - tai jopa sieltä paremmasta päästä hänen teoksiaan.

Maggie ja minä kertoo Hannasta, nelikymppisestä Kansallisteatterin ompelijasta, joka liittyy lukupiiriin ja löytää uuden ystävän, Ulrikan. Lukupiirissä luetaan kirjaa Venny Soldan-Brofeldtista, joka oli Juhani Ahon puoliso, mutta joka maalasi paljon ystäväänsä Maggie Gripenbergia. Vennyn ja Maggien suhdetta on usein pidetty seksuaalisena. Hanna ja Ulrika hullaantuvat toisiinsa ystävinä, mutta nämä kaksi erilaista naisparia vertautuvat toisiinsa, ja romaanin toisena aikatasona kulkee myös Vennyn tarina. 

Hannan avioliitto ei voi hyvin, ja Ulrikan seurassa Hanna tuntee olevansa todella elossa. Samalla tavalla myös romaanin Venny kokee elävänsä täydellisesti vain Maggien kanssa. Vennyn ja Maggien tarina on romaanissa vain sivujuonne, ja tapahtumat keskittyvät pääasiassa nykyaikaan. Minä pidin tästä ratkaisusta. Romaani käsittelee rakkautta, ystävyyttä ja hullaantumista monelta suunnalta. Silti se on kevyt lukea: minulla meni tähän yksi iltayö. Romaanin henkilöt ja tapahtumat pyörivät mielessä kuitenkin vielä seuraavina päivinä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti