maanantai 14. tammikuuta 2013

Taistelu ja mitä sen jälkeen tuli

Oh! Riikka Ala-Harjan Maihinnousu. Ah! Onkohan multa taas mennyt monta hyvää kirjaa ohi suun, kun en tykännyt niin paljon Maata meren alla -romaanista enkä sitten ole vaivautunut tutustumaan muihinkaan Ala-Harjan teoksiin. Tämä oli kyllä mainio. Kaikesta kohusta huolimatta kirja on vähäeleinen, mutta silti siinä on imua.

Normandialaisen maihinnousuoppaan Julien elämä järkkyy, kun mies pettää ja lapsi sairastuu. On pakko lukea vauhdilla eteenpäin, jotta saisi tietää, miten Emma selviää sairaudesta, ja miten Julie kokoaa itsensä, kun koko elämä hajoaa ympäriltä.

Ennakkoon ajattelin, että maihinnoususivujuoni saattaa olla vähän raskas. No myönnetään! Olin lukenut arvostelut niin kursorisesti, että olin siinä käsityksessä, että kirjassa on rinnakkaisjuoni, joka sijoittuu Normandian maihinnousun aikaan. Sen sijaan Julien menetys ja tasapainon saavuttaminen vertautuvat luontevasti sota-aikaan, maihinnousuun ja sen seurauksiin; kevyesti mutta samalla päivänselvästi.

Jännityksellä odotan, onko tämä lukuinto nyt tullut jäädäkseen. Joululoman alkamisen jälkeen olen ahminut jokaisen aloittamani kirjan. Mahtava tunne - eikä nyt ajatella, että kyllä se todennäköisesti ohi menee, kunhan työmäärä taas vähän kasvaa ja kirjahyllyssä huutelee enää Herman Hesse ja lauantaina saamani Stjärntecken berättar -kirja.

2 kommenttia:

  1. Maata meren alla-romaani ei iskenyt minuunkaan. Siitä tehty leffa on mielestäni parempi kuin kirja.

    Ehkäpä minäkin uskaltaudun tuon aiemman pienen pettymyksen jälkeen Ala-Harjan Maihinnousun pariin joskus. Pitäisi tosiaan antaa kirjailijoille useammin toinen mahdollisuus.

    VastaaPoista
  2. Entäs Dora Dora ja Uuni, joko ne on luettu? Maihinnousu on hyvä, koukuttava niinkuin kuvasit. Minä olen viime päivinä lukenut kirjaa ruuanlaitosta, minä joka hyppään lehtien reseptit yli. Miten ruuan mausta ja tuoksusta voikin kirjoittaa niin kauniisti ja mielenkiintoisesti. Suosittelen, Erica Bauermeister: Elämän lempeät maut. On kirjassa mukana myös ihmiset ja ihmissuhteet, jotka tekevät kirjasta kirjan. Kiitos joulupukki.

    VastaaPoista