perjantai 5. elokuuta 2016

Kesädekkareita

Löysin kesäaleista sellaisen Van Veeteren -dekkarin (Kaalbringenin kurkunleikkaaja), jota miehen kirjahyllyssä ei ole, joten pakkohan se oli ostaa. Aluksi oli tosi outoa lukea Håkan Nesseriä suomeksi; kieli tuntuu jopa naiivilta paikoittain, mutta ei se estänyt vauhtiin pääsemistä. Tosi hyvä oli tämäkin, Nesser on kyllä paras dekkaristi monella tapaa. Rikostarinoiden juonet ovat uskottavia, jännittäviä ja omaperäisiä, henkilöhahmot ovat todentuntuisia mutta eivät tippaakaan rasittavia ja kieltä on ilo lukea. Nesser kirjoittaa vaivattomasti, välillä jopa niukasti, mutta onnistuu silti olemaan humoristinen ja kertomaan paljon rivien välissä.

Kirjastokäynniltä mukaan tarttui Viveca Stenin Sisäpiirissä. Olin juuri jostain naistenlehdestä lukenut Stenin haastattelun ja päättänyt, että toki voisin lukaista jonkin hänen kirjoistaankin. Kiinnostusta lisäsi saaristoympäristö. Sisäpiirissä kuvasi vähemmän saaristoa kuin haastattelun perusteella olin odottanut, mutta muuten kirja oli positiivinen yllätys. Tarina ei ole huono, henkilöt ovat kiinnostavia ja myös Sten kirjoittaa sujuvasti, niin että lukeminen on vaivatonta ja nautinnollista.

Noin vuosi sitten luin Saara Kesävuoren dekkarin Saarroksissa. (Ainakin luulen lukeneeni, jostain syystä en löydä bloggausta siitä.) Se oli ihan lupaava, mutta ei täydellinen, ja nyt kun löysin kirjastosta itsenäisen jatko-osan Tarkasti vartioitu, harkitsin kyllä pariin kertaan, otanko sen mukaani. Siitäkin syystä, että ensimmäisen kirjan keskeinen rikollishahmo, joka oli mielestäni aika ahdistava, on tässäkin kirjassa keskeisesti läsnä. Otin ja kannatti. Tarkasti vartioitu on romaanina paljon hallitumpi kuin ensimmäinen kirja. Erilaisia juonikuvioita on kirjassa useampaankin lähtöön, ja niitä saattaisi olla vaikea kuljettaa samaan aikaan eteenpäin. Tässä se kuitenkin onnistuu melko hyvin, ja loppuun asti päästään ihan kunnialla. Jatkoa on kuitenkin selvästi luvassa, ja luulen, että myös se on kiinnostavaa. Kirja ottaa kantaa myös Euroopan pakolaistulvaan, vaikka ilmestymisvuonna 2013 sitä ei vielä edes Suomessa osattu aavistaa. Tapahtumat sijoittuvatkin Kreikkaan, missä tilanne oli jo tuolloin vähän erilainen. Mainioita tällaiset lomakirjat, jotka voisi valita myös matkakohteen mukaan! (Vaikka itse sen ihan kotisohvalla tempaisinkin.)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti