perjantai 13. huhtikuuta 2018

Murakamin varhaiset teokset

Lainasin fafalta Haruki Murakamin kaksi ensimmäistä romaania, jotka on julkaistu englanniksi yhtenä niteenä. Molemmat ovat lyhyitä, joten ne on helppo lukea nopeasti.

Murakamin esikoinen, Hear the Wind Sing, on kirjoitettu kesäkaudella 1978 (minkä opin Murakamin kirjoittamasta esipuheesta) ja molemmat kirjat kertovat 1970-luvun alusta, joten sijoitan jommankumman haastekohtaan 5, kirja sijoittuu vuosikymmenelle, jolla synnyit. Sekä Windissa että sen itsenäisessä jatko-osassa Pinballissa puhutaan jatkuvasti pop-musiikista, joten kuittaan myös haastekohdan 22, kirjassa on viittauksia populaarikulttuuriin.

Nämä romaanit muistuttavat paljon Norwegian Woodia ja niissä on samanlaisia teemoja ja motiiveja: päähenkilöt ovat nuoria, nuoret opiskelijatytöt tekevät itsemurhia, pop-kappaleet ja radio-ohjelmat ovat keskeisessä roolissa jne. Suppealla Murakami-kokemuksellani sanoisin, että myös fragmentaarisuus on hänelle kirjailijana tyypillistä.

Wind on kuitenkin selvästi vasta ensimmäinen kokeilu, jonka henkilöt ja teemat harottavat jokainen vähän omaan suuntaansa. Pinballissa kokonaisuus pysyy paljon paremmin kasassa. Kummankaan juonesta en sano yhtään mitään, koska kummassakin sitä on vain nimeksi, ja Windin juonikuviota en suoraan sanottuna oikein edes ymmärrä. Takakannen mainoksen mukaan näiden romaanien sankarit esiintyvät vielä ainakin kolmannessa kirjassa, A Wild Sheep Casessa. Se on suomennettukin nimellä Suuri lammasseikkailu, eli tulkitsen, että siitä eteenpäin Murakamin kirjat ovat vielä enemmän lukemisen arvoisia. Olivat nämäkin kuitenkin kiinnostavia lukea, ja varsinkin se esipuhe oli antoisa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti