keskiviikko 6. kesäkuuta 2018

34. Kirjassa syntyy tai luodaan jotain uutta

Etsiskelin kirjastosta jotakin haastekohtaan 7, kirjan tapahtumat sijoittuvat fiktiiviseen maahan tai maailmaan. Päädyin Margaret Atwoodin romaanin Uusi maa. Sijoitankin sen kuitenkin kohtaan 34, kirjassa syntyy tai luodaan jotain uutta, koska siihen se sopii paljon paremmin.

Romaani päättää Atwoodin MaddAddam-trilogian. Onneksi kirjan lopussa oli juonitiivistelmät kahdesta aikaisemmasta osasta, niin pysyin juonessa ja henkilöissä kärryillä. Toisaalta en varmaankaan olisi jaksanut lukea kaikkia osia - välillä tarina karkasi vähän liiankin kauaksi.

Romaanin tapahtumat sijoittuvat tulevaisuuteen. Suurin osa ihmiskunnasta (tai ainakin amerikkalaisista) on kuollut nopeasti levinneen viruksen aiheuttamaan sairauteen. Jäljelle jääneet elävät pienessä yhteisössä. Maan päällä elää myös uusi ihmisrotu, joka on luotu laboratoriossa. Erilaiset ihmiset opettelevat elämään keskenään. Se, mitä tässä kirjassa syntyy ja luodaan, on uusi sivilisaatio, uudet syntykertomukset ja kokonaan uusi alku.

Uusi alku on kiinnostava ja ajatuksia herättävä, mutta mielenkiintoista on myös lukea siitä, minkälainen ihmiskunta ja maapallo on ollut ennen ihmisten loppua. Sehän scifissä on parasta ja pelottavinta: nähdä, minkälaisia ihan mahdollisia rinnakkaistodellisuuksia tai tulevaisuuksia on tosi helppo kuvitella.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti