lauantai 18. tammikuuta 2020

Yönaiset - tämän ajatuskonseptin kopioin!

Ihastuin Mia Kankimäen esikoiseen Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin. Odotukset olivat siis korkealla, kun sain joululahjaksi Naiset joita ajattelen öisin -teoksen.

Tiedättehän sen aamuyön hetken, kun uni karkaa ja sen paikalle tulevat ajatukset siitä, mitä kaikkea on jäänyt tekemättä ja miten elämässä olisi pitänyt tehdä ihan toisenlaisia valintoja ja miten oma elämä vaan valuu hukkaan ja... ja... Kankimäki on käyttänyt nämä hetket ajattelemalla naisia, jotka ovat laittaneet elämänsä pyörät pyörimään ihan itse, ja nyt hän kertoo näistä naisista myös meille.

Syvällinen porautuminen Karen Blixenin ja 1800-luvun naistutkimusmatkailijoiden elämään on todella antoisaa, myös lukijoille. Vastaus kaikkiin ongelmiin on matkustaminen. Isabella Bird kärsi masennuksesta ja ruumiin heikkoudesta, mutta parantui kaikista vaivoistaan heti lähtiessään ylittämään myrskyisää Atlanttia. Ida Pfeifferilla ei ollut rahaa, mutta se ei estänyt häntä kiertämästä maapalloa. Hyvä idea on myös toteuttaa itseään ympäristön mielipiteistä huolimatta, kuten barokin naistaiteilijat tekivät.

Kankimäki vertaa omia kokemuksiaan ja murheitaan esikuviensa tilanteisiin ja voimautuu saman tien. Sama tapahtuu lukijallekin. Hittoakos minä tässä mistään huolehtimaan, jos joku 1800-luvun köyhä perheenäitikin toteutti matkustusunelmansa!

Toisaalta yönaisten historia on tutkimusretki kulttuurihistoriaan ja erityisesti naisten ja naiseuden historiaan. Viktoriaanisena aikana nainen joutui olemaan siveyttään tarkasti vartioiva - vaikka oikeasti olisi melonut kanootilla Afrikan ihmissyöjäheimojen joukossa. On myös kiinnostavaa lukea pohdintoja siitä, mitä vaadittiin, että nainen nousi miesten joukkoon taidemaalarina 1500-luvulla.

Jonkun mielestä tämä teos saattaa olla hieman hajanainen, mutta minusta kirjassa yhdistyvät sujuvasti Kankimäen oma matkapäiväkirja, kulttuurihistorialliset kuvaukset ja kertojan henkilökohtaiset pohdinnat, joihin lukija voi helposti samaistua. Tämä kirja sekä viihdyttää että voimaannuttaa!

Lukuhaasteessa tämä pääsee kohtaan 6, kirjan nimi alkaa ja päättyy samalla kirjaimella.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti