keskiviikko 26. helmikuuta 2020

3. Kirja, johon suhtaudun ennakkoluuloisesti

Educa-messuilla oli Niin&Näin-kustantamon ständi, jossa myytiin halpaan hintaan bell hooksin kirjoja. [Kyllä, se kirjoitetaan noin, koska hooks haluaa huomion teokselle, ei itselleen. Kyllä, jokainen kerta, kun kirjoitan bell hooks, saa minut kihisemään.] hooks on feminismin klassikko, jonka teoksia monet ovat kehuneet.

Minä ostin Rakkaus muuttaa kaiken -kirjan, ja ennakkoluuloni sitä kohtaan olivat kahtalaiset: toisaalta odotin ihan tosi paljon ja jotakin tuoretta, toisaalta pelkäsin, että teos pursuilee niin paljon vihaa patriarkaattia kohtaan, etten pysty lukemaan sitä. Sijoitan sen siis Helmet-lukuhaasteen kohtaan 3, kirja, johon suhtaudut ennakkoluuloisesti.

Kirjan takakannessa lukee, että luettuaan tämän teoksen muuttaa käsityksensä rakkaudesta lopullisesti. Sinänsä hooksin idea on hyvä: haemme rakkautta romantiikasta, emmekä löydä sitä, joten pitää muuttaa rakkauden käsitettä. Hän haikailee samanlaisen koko maailmaa syleilevän rakkauden perään kuin 60-luvun hipit.

Olen kuitenkin varmaan lukenut liian paljon Hidasta elämää -sivuston kirjoituksia, koska mielestäni tässä kirjassa ei ollut mitään suuria, maailmaa ravistelevia oivalluksia. Onko ongelma siinä, että amerikkalaisten rakkaus olisi jotenkin poikkeavasti erilaista kuin suomalaisten? Vai onko maailma muuttunut huomattavasti tämän kirjan kirjoittamisen jälkeen eli 20 vuodessa? Positiiviset ennakko-odotukseni eivät siis tällä kertaa täyttyneet.

Sen sijaan ennakkoluuloni saivat ajoittain vahvistusta. Mielestäni esimerkit, joissa miehiä kuvataan tietynlaisiksi ja naisia toisenlaisiksi, ovat välillä suorastaan nolostuttavia eivätkä vastaa minun käsitystäni todellisuudesta. Kaiken kaikkiaan kirja oli kuitenkin vähemmän feministinen mitä odotin, ja siihenkin olin hieman pettynyt. Olisin kaivannut enemmän tasa-arvoisen rakkauden julistusta, vähemmän hippimeininkiä ja sivulauseisiin ja taka-ajatuksiin pesiytyneitä kalkkiutuneita sukupuolikäsityksiä.

Ei tämä ihan kehno kirja ole, mutta ei olisi kannattanut omaksi ostaa - vähän tuntuu, että rahat menivät hukkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti