lauantai 8. helmikuuta 2020

Hömppää muttei huttua

Helmet-lukuhaasteen kohtaan 36, tunnetun henkilön suosittelema kirja, sijoitan Terry McMillanin Haku päällä -romaanin, jota Koko Hubara kehuu Ruskeat tytöt -kirjassaan. Romaanista on tehty huippusuosittu Hollywood-elokuva Waiting to Exhale, ja alkuperäisteoskin on samanniminen. Minulta sekä kirja että elokuva olivat menneet ohi, mutta joulun aikaan oli aika ottaa selvää, mistä kirjassa on kyse.

Romaanin päähenkilöt Savannah, Bernadine, Robin ja Gloria ovat kolmi-nelikymppisiä naisia Phoenixista. He ovat erilaisissa elämäntilanteissa: Bernadine on juuri eroamassa, Gloria teinin yksinhuoltajaäiti, Robin deittailee ahkerasti ja Savannah on juuri muuttanut Phoenixiin uuden, haastavamman työpaikan takia. Heitä yhdistää ystävyys ja halu löytää elämään joku tärkeä. 

Tarinana Haku päällä ei ole mitenkään erikoinen, vaikka ei missään nimessä kehnokaan. Erityisen siitä tekee se, että päähenkilöt ovat aktiivisia mustia naisia - eikä se ole mitenkään ihmeellistä. Kirjan naiset ovat tietoisia ja ylpeitä omasta taustastaan, mutta romaani ei tee siitä numeroa eikä McMillan julista sitä. Tällaisia kirjat parhaimmillaan ovat: ne näyttävät meille maailmaa erilaisten silmien kautta ja samalla osoittavat sen, että siellä silmien takana kaikki ovat aika samanlaisia.


Getting to Happy kertoo samasta nelikosta viisikymppisinä. Kaikkien elämäntilanteet ovat muuttuneet ja näkökulma maailmaan on viisikymppisen, mutta rakkauden kaipuu ei ole kadonnut. Itse tykkäsin tästä tarinasta enemmän kuin Haku päällä -romaanista, mutta toki siitä teki erityisen se, että sen lukeminen oli kuin olisi kuullut vanhan ystävän kuulumisia. Tämän sijoitan haastekohtaan 42, kirjassa on isovanhempia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti