lauantai 18. toukokuuta 2019

6 Rakkausromaani

Ostin Englannin-matkaltani kasan kirjoja. Suurin syy oli matkalukemisen kesken loppuminen, mutta siellä ne ovat myös halpoja verrattuna Suomen hintatasoon.

Helmet-lukuhaasteen Facebook-ryhmässä oli kovasti kehuttu Heather Morrisin The Tattooist of Auschwitzia, joten nappasin sen mukaani ja aloitin lukemisen saman tien.

Kirja kertoo Lalesta, josta tulee Auschwitzin tatuoija, ja hänen leirillä tapaamastaan Gitasta, josta tulee Lalen tyttöystävä. Romaani näyttää taas yhden puolen keskitysleiristä ja kuvaa rakkautta, joka on se voima, joka pitää sekä Lalen että Gitan hengissä järkyttävien tapahtumien keskellä.

Pidin kirjasta, koska se oli helppo- ja nopealukuinen ja piti lukijan otteessaan. Se myös kertoi kuluneesta aiheesta uudesta näkökulmasta. En pitänyt kirjasta, koska se oli jotenkin ulkokohtainen ja kertoi aiheestaan  heppoisesti, ei tapahtumien keskeltä vaan etäämpää. En ole myöskään ihan varma, pidinkö Lalesta. Hän oli opportunisti, joka pyrki ensisijaisesti hyötymään itse - sekä leirillä että sodan jälkeen hän oli valmis huijaamaan muita päästäkseen itse eteenpäin. Mutta kukapa meistä ei hänen paikallaan olisi ollut. Toisaalta hän oli myös valmis auttamaan omiaan ja se, kuinka hän piti Gitaa elämänsä johtotähtenä, on varsin suloista.

Summa summarum: romaani sopii teineille, jotka ahmivat kaiken tiedon keskitysleireistä, mutta kyllä Imre Kertész kertoo keskitysleireistä ihan eri tasolla.

Edit: Täällä, eli upouudessa matkablogissani, bloggaan kaikista reissun kirjaostoksistani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti