keskiviikko 20. toukokuuta 2020

Ruotsalaisia dekkareita - valitse mieleisesi

Ann Rosman: Fyrmästarens dotter

Rosmanin Fyrmästarens dotter on laadukas perusdekkari. Tarina kulkee melko sujuvasti lomittain nykypäivässä ja menneisyydessä. Henkilöt ovat uskottavia ja tapahtumapaikkana ihana saaristo, usein jopa veneet. Sijoitan tämän kohtaan 25, kirjassa ollaan saarella.



Jan Mårtenson: Döden gör en tavla

Jan Mårtensonin dekkareiden päähenkilö on antiikkikauppias Johan Homann, joka ajautuu selvittämään rikoksia ja murhia, vaikka nauttiikin tosiasiassa eniten hyvästä ruuasta ja siamilaiskissansa seurasta. Tämä kirja on vuodelta 1981, ja kestää vielä ihan hyvin lukemista, vaikka sen tapahtumat ovatkin aika verkkaisia verrattuna nykydekkareihin. Kirjassa seikkaillaan Tukholmassa, Genevessä ja New Yorkissa selvittämässä taideväärennöksiä ja hämäriä kuolemantapauksia. Haasteessa se pääsee kohtaan 39, kirjassa lennetään.



Jan Mårtenson: Silverapostlarna

Päätin testata myös muutaman vuoden takaista Homann-seikkailua. Sankari on 40 vuodessa vanhentunut vain 10 vuotta, mutta hänen elämänsä on muuttunut vauhdikkaammaksi. Myös henkilöitä on tullut lisää, mikä näkyy jo takakannessa, mistä syystä haastekohta 4, kirjan kannessa tai kuvauksessa on monta ihmistä, on nyt täytetty.

Sofie Sarenbrant: Avdelning 73

Sarenbrantia on kovasti kehuttu. Valitsin miehen hyllystä Avdelning 73:n, joka ei ole kirjailijan esikoinen. Dekkari jatkaa jo edellisessä kirjassa alkanutta tapahtumasarjaa: rikostutkija Emma Sköld makaa sairaalassa tajuttomana. Kirjan alkuosa on hyvinkin rauhallinen - psykologista jännitystä kasvatetaaan pikkuhiljaa - mutta loppua kohti alkaa tapahtua. Kirja loppuu ihan järkyttävään cliffhangeriin. Meillä oli seuraavakin kirja hyllyssä, joten tartuin siihen, mutta kirjailija oli päättänyt järjestää asiat ihan eri tavalla, mitä minä olisin toivonut. Se kirja jäi sitten lukematta. Tätä en osaa sijoittaa mihinkään haastekohtaan, mutta voihan sitä muutenkin lukea kuin haasteeseen. (Ja on tässä esimerkiksi isovanhempia, jos juuri sinulla on se haastekohta täyttämättä.)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti