perjantai 1. toukokuuta 2020

Their eyes were watching God

Luin Zora Neale Hurstonin Their Eyes Were Watching God -romaanin. Se on julkaistu 1937, ja afro-amerikkalainen Hurston kertoo aikalaisensa Janien tarinan.

Janie on isoäitinsä kasvattama. Janien isoäiti on ollut koko elämänsä saman perheen palveluksessa ja rakentanut omankin menestyksensä heidän varaansa. Perheen isäntä on Janien äidin isä. Janien äiti kuitenkin tuottaa isoäidille pettymyksen, kun hän tulee raskaaksi, jättää vauvan omalle äidilleen ja katoaa. Isoäiti haluaa varjella Janieta samalta kohtalolta, ja järjestää hänet jo nuorena naimisiin vanhemman miehen, Logan Killicksin, kanssa. 

Liitto ei vastaa Janien odotuksia, ja kun hän tapaa miehen, joka vastaa Janien romanttisiin tunteisiin, hän karkaa ja menee uudestaan naimisiin. Toinen aviomies, Jody Starks, on taloudellisesti menestynyt, mutta rakkaus haihtuu, ja tässäkin liitossa Janiesta tuntuu, että Jody haluaa kahlita hänet ja määrätä, millainen hänen tulee olla.

Nelikymppisenä Janie jää leskeksi. Pian hän tapaa itseään nuoremman miehen, Tea Cake Woodsin. Janie rakastuu ja aloittaa tämän kanssa uuden elämän. Janie luopuu yhteiskunnallisesta ja taloudellisesta asemastaan kauppiaan leskenä ja muuttaa miehen työn perässä maaseudulle. Tarina päättyy siihen, että taas kerran leskeksi jäänyt Janie palaa kauppiaan taloon, kaiken menettäneenä mutta itsensä löytäneenä.

Tämä romaani on monella tapaa kiinnostava ja vaikuttava lukukokemus. Teksti tuntuu usein tuoreemmalta kuin 100 vuotta sitten kirjoitetulta. Tuohon aikaan kirjan rakkaustarina on myös varmasti ollut jotakin uutta ja erilaista. Tosin minun silmissäni Janie ei ole oman elämänsä sankaritar, vaan näkee, kokee ja tekee aina kaiken miesten kautta. Jopa suhde Tea Cakeen vaikuttaa nykynäkökulmasta toksiselta, vaikka tässä tarinassa se on se suhde, jossa Janie vihdoin saa olla oma itsensä.

Tämä romaani edustaa niin sanottua Harlemin renessanssia, ja selvästi myös Neale Hurston on halunnut tallentaa afro-amerikkalaista folklorea, kun hän kuvaa eri yhteisöjen tapoja ja tarinointia. Romaanin kieli on myös lukemisen arvoista. Tea Cake vakuuttelee rakkauttaan Janieen: "Twasn't cause Ah wanted to stay off lak dat, and it sho Lawd, wuzn't no woman. If you didn't have de power tuh hold me and hold me tight, Ah wouldn't be callin' yuh Mis' Woods. Ah met plenty women before Ah knowed you tuh talk tuh. You'se de onliest woman in de world Ah ever even mentioned gitting married tuh." Minun ainakin piti lukea näitä repliikkejä välillä päässäni ääneen, että ymmärsin ne - ja tämä ei siis ollut vaikeimmasta päästä.


Sijoitan tämän romaanin haastekohtaan 1, kirja on vanhempi kuin sinä.

Ps. Romaanin nimen selitys tulee kirjassa aika myöhään. Kun myrsky ja tulva tuhoavat päähenkilöiden asuinseutua, "näyttää siltä, että he katselevat pimeään, mutta heidän silmänsä ovat suuntautuneet Jumalaan." (Käännös ihan oma.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti