tiistai 5. maaliskuuta 2019

12 Kirja liittyy Iso-Britanniaan

Sain joululahjaksi myös Olli Jalosen Taivaanpallon. Se oli hyvää iltalukemista: luvut olivat niin lyhyitä, että silloinkin, kun väsytti, jaksoi lukea pari lukua.

Finlandia-palkittuja romaaneja hehkutetaan aina julkisuudessa niin paljon, että kaikki varmaan tietävät tämänkin kirjan tapahtumista jotakin. Romaanin päähenkilö ja minäkertoja, 1600-luvun Saint Helenalla asuva Angus, toteuttaa Edmond Halleylta saamaansa luonnon ja tähtien tarkkailutehtävää. Nuori Angus on terävä, oppii nopeasti ja pohdiskelee maailmaa omasta näkökulmastaa. Kun saaren poliittinen ilmapiiri järkkyy, Angus purjehtii salamatkustajana Englantiin Halleyn luo.

Ehkäpä tämä kirja ei liity ihan Iso-Britanniaan, mutta Yhdistyneeseen kuningaskuntaan kuitenkin, joten haastekohta 12 täyttyy. Romaani valottaa Saint Helenan historiaa Englannin alusmaana, ja lopussa kerrotaan myös Englannista.

Saint Helena on minulle ollut tähän saakka tuttu lähinnä Afrikan tähdestä, mutta tämä romaani kertoo, millaista saarella on luultavasti ollut. Anguksen tarina on toki fiktiota, mutta tuntuu täysin mahdolliselta. Jalonen sukeltaa hienosti Anguksen nahkoihin: näyttää paikat ja tapahtumat sekä kahdeksan- että neljätoistavuotiaan Anguksen silmin. Tämä on myös Anguksen kasvukertomus.

Romaanissa tapahtuu paljon kaikenlaista, mutta tarinan tunnelma on tiiviimpi kuin tapahtumien määrä. Lukija saa jännittää asioita yhtä lailla kuin Angus. Mielestäni nuoren pojan näkökulma ja intensiivinen kerronta ovat ne jutut, jotka tekevät tästä kirjasta merkittävän - ja toki myös Halleyn tarina ja tutkimukset ovat kiinnostavia ja antavat romaaniin oman lisämausteensa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti