lauantai 18. heinäkuuta 2020

Alkukesän lukemisto

Tässä lyhyet arviot muutamasta alkukesän aikana lukemastani kirjasta.

Pamela Druckerman: Mademoisellesta madameksi. Tarina keski-ikäistymisestä.

Tämä kirja on jatko-osa Kuinka kasvattaa bébé -kirjalle. Kirjailijan lapset ovat jo kouluiässä, mutta elämä heittää jo seuraavaa haastetta, keski-ikää, kehiin. Toimittajamaisella, napakalla ja humoristisella, otteella perehdytään keski-iän haasteisiin ja varsinkin siihen, miten neli-viisikymppisenä ollaan sinut itsensä kanssa. Ranska ja ranskattaret toimivat jälleen vertailukohteina ja inspiraationa. Jostain syystä tämä oli minusta erittäin samaistuttavaa ja nautinnollista luettavaa.


Elina Kilkku: Täydellinen näytelmä

Alina on teatteriohjaaja, joka on vankina yksinhuoltajaäidin roolissa. Romaani on alkuun vähän raskastahtinen, mutta meno sujuvoituu loppua kohti. Teksti on välillä pohdiskelevaa ja ajatuksia herättävää, ja usein hauskaa tai hulvatonta. Romantiikkaakin löytyy, mutta painopiste pysyy Alinassa ja hänen tasapainottelussaan äidin roolin ja ammatillisen roolin välillä. Kirjassa on valtavasti eripituisia näytelmäsynopsiksia (joita Alina kehittelee päässään), joista osa on puuduttavia ja osa oikein osuvia.


Pertti Lassila: Kesän kerran mentyä

Lapset ostivat minulle äitienpäivälahjaksi kaikkea keltaista. Tällaisen kirjankin olivat löytäneet. Se kertoo kesäisestä Hangosta, kahden sukupolven naisista, rakkauskokeiluista, sodastakin. Ei tämä huono romaani ole, mutta minä en saa siitä oikein otetta, vaan tapahtumat tuntuvat vain soljuvan lukijan ohi. Ehkä se on jonkun mielestä juuri hyvä. Ärsytysbonus runollisesta kielestä. Yodalle voisi se sopiakin, mutta romaanitekstissä haluan kuntoon sanajärjestyksen minä.


Poems from the Second World War (toim. Gaby Morgan)

Englanninkielistä runoutta sotaa käsittelevää runoutta toisen maailmansodan ajalta. Suurimmaksi osaksi runot olivat oikein hyviä, ja tämä oli kiinnostava, minulle uusi, kirjallinen näkökulma toiseen maailmansotaan. En minä näistä kuitenkaan enää yhtäkään muista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti