maanantai 27. heinäkuuta 2020

Satiiria ja moraalisia valintoja samassa paketissa

Olen lukenut Liane Moriartyn kirjoja vähän varoen ja jostain syystä olen jopa vähän vältellyt niitä kaikkein kieroimpia. En kyllä ymmärrä, miksi, koska nehän olivatkin juuri parhaita! Löysin Kierrätyskeskuksesta sekä Mustat valkeat valheet että Hyvän aviomiehen kesälukemiseksi todella edullisesti.

Näistä Mustat valkeat valheet  pääsee haastekohtaan  12, kirjasta on tehty näytelmä tai ooppera. No, ei ole, mutta eikö huippusuosittu tv-sarja, eli HBO:n Big Little Lies, ole ihan sama asia? Romaani kertoo kolmen naisen kautta erään sydneylaisen asuinalueen ja erityisesti sen alakoulun vanhempien muodostaman yhteisön elämästä. 

Hyvä aviomies kertoo siitä, mitä tapahtuu, kun läheisen ihmisen elämästä paljastuu yksityiskohta, joka muuttaa täysin sen, minkälaisena tätä ihmistä pitää - ja sitä kautta koko elämän. 

Moriartyn kirjoissa päähenkilöt ovat aina jonkinlaisessa tiukassa paikassa, usein moraalisen valinnan edessä. Usein romaanien juonessa on keskeistä, että erilaiset valinnat johtavat erilaisiin tulevaisuuksiin. Tarinat alkavat verkkaisesti, viihdekirjallisuuden omaisesti, mutta vauhti ja panokset kiihtyvät loppua kohti, niin että lukijakin joutuu eettisten pohdintojen eteen.

Itse pidän Moriartyn kirjoissa erityisesti todella osuvasta ja paljastavastaa parisuhteen kuvauksesta. Romaanien parisuhteet ovat toki erilaisia, mutta todella tuttuja ja usein myös samaistuttavia. Moriarty kirjoittaa myös hauskaa satiiria soccer momien ja vanhempainyhdistysten maailmasta. Näitäkin on nähty elävässä elämässä, mutta totta kai ne ovat hauskempia, kun joku kirjoittaa niistä kirjan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti