lauantai 7. maaliskuuta 2020

Maria Lang on Ruotsin ensimmäinen dekkarikuningatar

Yksi lempparidekkaristeistani on Maria Lang. Ihastuin hänen kirjoihinsa, ja erityisesti Christer Wijkiin, jo 12-vuotiaana. Vuosien 1949 ja 1988 välillä kirjoitetut tarinat ovat varsin klassisia dekkarijuonia ilman väkivallalla mässäilyä, ja monessa kirjassa on rikostarinan lisäksi jokin ruotsalaiseen kulttuuriin liittyvä teema. Langin avustuksella olen tutustunut esimerkiksi Ruotsin maantietoon, oopperamaailmaan ja moniin ruotsalaisiin kirjailijoihin.


De röda kattorna -dekkarissa seikkaillaan Värmlannissa, Selma Lagerlöfin ja monen muun ruotsalaisen klassikkokirjailijan kotiseuduilla. 25-vuotias Bodil on viettänyt kesäloman Englannissa ja on huolissaan, koska pikkusisko Ingalillistä ei ole kuulunut koko kesän aikana kuin yhden kortin verran. Bodil palaa koti-Ruotsiin ja aloittaa kuumeisen siskon etsinnän.

Romaanin ruotsin kieli on välillä vähän vanhahtavaa, mutta pääasiassa varsin ymmärrettävää. Sama teos löytyy kyllä suomeksikin Punaiset kissat -nimellä. Tämä ei ole parasta Langia, mutta varsin nautittavaa kumminkin. Jos häneen ihastuu, niin kirjat eivät onneksi lopu heti kesken. Silläpä sijoitankin tämän haastekohtaan 24, kirja kirjailijalta, joka on kirjoittanut yli 20 kirjaa.


Oletko muuten jo katsonut Netflixistä Maria Lang -filmatisoinnit, joissa Tuva Novotny on Puck ja Ola Rapace Christer Wijk? Suosittelen! On sarjassa mukana Puckin aviomies Einarkin, mutta kuten kuvasta saattaa päätellä, hän ei ole sarjan sankari. Ola Rapace täyttää kaikki odotukset, joita koskaan olen asettanut Christer Wijkille, ja se on aika paljon se.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti