maanantai 6. heinäkuuta 2020

29, Japaniin liittyvä kirja tai sarjakuva

Japanilainen lähikauppa on nimeltään konbini. Joskus olisi hauska päästä sellaiseen ihan livenä tutustumaan, mutta kauppaan ja sen tunnelmaan pääsee myös lukemalla Sayaka Muratan Lähikaupan nainen -romaanin.

Se kertoo 36-vuotiaasta Keikosta, joka on ollut 18-vuotiaasta asti töissä lähikaupan myyjänä. Keiko ei ole niin kuin muut ikätoverinsa: hänen on vaikea ymmärtää erilaisia käyttäytymissääntöjä eikä häntä kiinnosta perheen perustaminen tai paremman työpaikan löytäminen. Lähikaupasta hän on löytänyt maailman, jossa hän osaa toimia ja jossa hän kokee olevansa hyvä.

Muiden vaatimukset saavat Keikon kuitenkin kyseenalaistamaan valintansa, ja romaanin kautta lukijakin voi pohtia, kuinka tärkeää on sopeutua ulkopuolelta tuleviin odotuksiin. Vaikka kirja Japanista kertookin, ei tämä mielestäni ole "tarkka kuvaus japanilaisesta työkulttuurista", kuten internet väittää. Keiko on yhtä lailla outolintu Japanissa kuin olisi Suomessakin, mutta ihan samalla tavalla joka maassa ihmisiin kohdistuu odotuksia, jotka perustuvat siihen, mikä on keskimittaista ja normaalia.


Kannessa lukee, että kirja olisi hauska. Ei mielestäni ollut. Se ei ole raskas, ja välillä siinä on lempeää huumoria, mutta hersyvän hauska se ei todellakaan ole, vaan aihe on ajoittain jopa hieman surumielinen. Riemastuttava se kyllä on, ja loppuu onnellisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti